Fujinon XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR İnceleme / Deneyimlerim

Merhaba fotoğraf severler!

Bu yazımda 8 aydan uzun bir süredir birlikte olduğum Fujifilm’in tele lensi Fujinon XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR ile uzun kullanım deneyimlerimi ve neden tercih ettiğimi aktaracağım.

Full Frame karşılığı

Fujifilm X serisi makineler APSC yani Full Frame’den 1.5 crop sensöre sahip oldukları için lensleri de buna göre tasarlanıyor. Full Frame diğer markalarda 70-200mm odak aralığına sahip lenslere benzer bir lens olarak 50-140mm odak aralığında üretilmiştir. Odak mesafesini 1.53 ile çarptığımız zaman denk geldiği aralığı net olarak hesaplayabiliriz. Yani tam olarak FullFrame eş değeri; 50-140mm (APSC)= 76mm-213mm((FF)

Kalite

Bir itiraf olarak Fujifilm’i tercih etme nedenlerimden biri sayılabilecek makine ve lenslerin metal yapısının kaliteli hissettirmesi diyebilirim. Küçük sevimli görünen bu APSC makinelerden birisini elinize aldığınız anda metal yapısı gereği boyutuna göre ağırlığı şaşırtıcı bir his uyandırıyor. Ağır dediğime bakmayın bir çok DSLR makineye göre boyutları gereği hala kullanım açısından oldukça hafif. Bu yüzden Fujifilmin en büyük lenslerinden olan bu tele lensi genel kullanım amaçlı kullanmak bile DSLR’a göre oldukça portatif ve kolay.

Kullanım Alanı

Önceki yazılarımdan Fotoğraf Makinesi ve Lens Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ‘de belirttiğim üzere kullanım alanı oldukça önemli bir konu. Ne yapmak istediğinizi bilmek, bilmiyorsanız bir kit lens ile en çok çekim yaptığınız odak aralıklarını keşfetmek çok önemli. Ben yapmak istediğim şeyin, sokak fotoğrafçılığı ve portre & moda fotoğrafları çekmek olduğunu düşünüyordum.

Bu yüzden benim için önemli olan lensimizde olduğu gibi düşük sabit bir diyafram. Konumu her odak aralığında arka plandan ayırmaya yetecek F2.8 diyafram aynı zamanda gece çekimlerinde düşük ışık koşullarında daha çok ışık sağlayabiliyor.

Bokeh

Arka plandaki ışıkların küçük daireler şeklinde fotoğrafa kattığı büyülü bir görüntü oluşturuyor. Prime lens olan 56mm F1.2 bu konuda daha başarılı olabilir fakat zayıf olduğu bazı konulara değineceğim.

Kullanım Kolaylığı

Lensin üzerinde bulunan diyafram halkası istediğim açıklığı ayarlamama hızlıca ulaşmama olanak sağlıyor. Tripod ayağını genellikle sol elim netlik halkasındayken bileğimi desteklemek için kullanıyorum. Sağ elim denklanşörde oluyor. Bazen ise makineyi çanta gibi taşımak amacıyla kullanıyorum. Ayrıca elim her zaman diyafram halkasına yakın pozisyonda oluyor böylece net alan derinliğimi değiştirebiliyorum. Lens parasoleyi kilitlenebilir yapıda olduğu için kolayca çıkmıyor, makine gibi metal değil sert plastik bir malzemeden yapılmış. Lensin ön camını çarpmalara karşı kapağı bile olmadan koruyabilecek kadar derin aynı zamanda yağmur altı çekimlerde ön camın ıslanmasını engelliyor.

Hava Koşulları

56mm F1.2’nin aksine 50-140mm lens WR (Weather Resistant) Suya dayanıklı, toza dayanıklı ve -10°C düşük ısıda fonksiyonları etkilenmeden çalışabilir olması, şiddetli yağmur altı çekimlerinde bile çekim yaparken gözüm arkada kalmadan devam etmeme olanak sağlıyor.

Aynı koşullar altında çalışabileceğim 2020 içerisinde çıkacak olan Fujinon XF 50mm F1.0 R LM WR prime lensi, 56mm F1.2 yerine değerlendirebilirim.

Odak Mesafesi

Sokak fotoğrafçılığında prime lens kullanmanın fotoğrafçılığı geliştirdiği, hatta bazılarına göre manuel lens harici kullanılmaması gerektiğine dair sert bakış açısı olanlar var. Fakat bana göre;

Fotoğraf makinesi, dondurmak istediğimiz zamanı gelecektekilere yansıtabilmemiz için sadece birer araç.

Bu yüzden ne kadar hızlı netlediği, ne kadar keskin olduğu, ne kadar az distorsiyonun olduğu, renkleri ne kadar doğru yansıttığı, ne kadar üçüncü boyut kazandıracak mikro kontrastının yüksek olduğu gibi özelliklerin yanında;

Çekmek istediğiniz konuyu, istediğiniz mesafeden, istediğiniz kompozisyonu kurgulamanıza yardımcı olacak farklı tele odak aralıklarına sahip olması da bence sokak fotoğrafçılığına önem katan bir öge.

Bu özellik prime lenslerle yakalayamayacağınız farklı koşullarda çalışma rahatlığını da beraberinde getiriyor.

Boyut demişken örnek göstermeden olmaz değil mi? Gece çekiminde APSC bir makineden tele zoom bir lens ile Full Frame düzeyinde bir keskinlik almayı sağlayan en önemli şeylerden birisi bence bu lensin kalitesi.

Çok parlak alanların kenarlarında bile renk sapması(chromatic aberration) hiç yok.

Son olarak çok fazla video çekmediğim için örnek gösteremeyeceğim özelliklerine değinmek istiyorum.


LM – Lineer Motor, otomatik odaklama ve manuel odaklama işlemi sırasında lens elemanı hareketi için kullanılır. Fotoğraflarda daha hassas bir şekilde odaklama yapmanıza, video sırasında ise daha sessiz odaklama yapılmasına yardımcı olur.

OIS , Optik Görüntü Sabitleyici anlamına gelir ve lensin optik görüntü sabitleme işlevine sahip olduğu anlamına gelir. Videolarda el titreşimi gibi küçük hareketleri minimalize ederek daha net görüntüler oluşturmaya yardımcı olur. Fotoğraflarda ise denklanşöre basarken elinizin titreşiminin hissedileceği kadar düşük enstantane aralıklarında titreşimi azaltarak daha net görüntüler oluşturmanıza yardımcı olur. 5 Stop’a kadar optik görüntü sabitleyici sistemi lens içerisindeki yapısıyla birlikte görebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.